KIRJAVINKIT 1. LUOKKA
 

Harainen, Pirkko: Emma ja koirakuume tai muu Emma-sarjan kirja

Emmalla on koirakuume, koiran nimikin olisi valmiina: Peppi. Isä kuitenkin pärskii ja niiskuttaa heti kun koiria on lähimaillakaan. Emman perheeseen ei allergian takia koiraa voi siis hankkia. Emmapa keksii loistavan ratkaisun koirapulmaan! Millaisen, sen saat tietää kun luet kirjan.

 

Aho, Tuulia: Pilkullisen koiran kesäloma (runokirja)

Kulkukoirien kuoron varaäänenjohtaja, pilkullinen koira viettää kesälomaa. Runokirjassa esitellään myös lehmä kahvilassa ja paljastetaan juoru lehmän syntymäpäiviltä...

Waddell, Martin: Makeita unia, pikku karhu tai muu sarjan kirja (kuvakirja)

Pikku karhu on löytänyt ikioman pienen luolan, joka on juuri sopiva kotileikkiin. Hän viihtyy siellä niin hyvin, ettei enää malta palata ison karhun luokse. Hän tahtoo sisustaa, siivota, lukea, syödä iltapalaa ja myös yöpyä luolassa ihan itsekseen. Kuun noustessa pikku karhu ei kuitenkaan saa unta, sillä häntä alkaa mietityttää, mahtaako isokarhu tuntea olonsa yksinäiseksi ja ikävöidä häntä..

Kruusval, Catarina: Ellenin kukkakirja (tietokirja runomuodossa)

Ellen ystävineen katselee pihan ja niityn tuttuja kukkia, tunnetko sinä kevätesikon tai osmankäämin? Jokaisesta kukasta on oma runo, näin kerrotaan nokkosesta: "Tahdon välttää poltteen ja tuskan, kiireesti ohitan nokkospuskan. Tämä on totta, vaan kummallista: myös lettuja tehdään nokkosista."

Bagge, Tapani: Yöllä tai muu Keltanokka-sarjan kirja

Uskaltavatko Kaisa, Pasi ja Pekka olla yötä teltassa? Päivällä ajatus tuntuu hauskalta ja mukavalta. Mutta kun ilta pimenee, alkavat varjot näyttää salaperäisiltä ja kissakin muuttuu öiseksi saalistajaksi… Entä mitä ihmettä talonmies Laine tekee keskellä yötä pihalla nokkahuilun kanssa?

 

Ryhänen, Eeva-Liisa: Jänö-Jussin jäljillä (tietokirja)

Jänö-Jussi vie sinut tutkimusretkelle lähiluontoon. Tuttuja eläimiä ja kasveja tarkkailemalla voit aina oppia jotain uutta. Jänö-Jussi opettaa myös kuinka tehdään vaikkapa kaarnalaiva tai pajupilli tai miten sinäkin voit suojella luontoa.

Wallace, Karen: Maijun unelma tai muu Lukukaveri-sarjan kirja
Bross, Helena: Luokan reiluin reppu tai muu Eka B -sarjan kirja

Eeron ihan ensimmäistä koulupäivää edeltävänä iltana äiti kauhistuu: koulureppua ei ole muistettu ostaa! Onneksi isän kaapista löytyy reppu, ja Eero voi aloittaa koulun repun kanssa. Reppuun mahtuu koulukirjojen lisäksi välipalahedelmät ja aarrekivikokoelma koulun pihalta ja iso kasa kirjaston kirjoja, Mikonkin kirjat. Miten Eero pärjää kotimatkalla, jos reppu painaa sata kiloa?
Eka B:n tapahtumista kertovat myös kirjat Koululla kummittelee ja Salaiset ystävät.

Dennis-Bryan, Kim: Kissanpentu: Näin hoidat lemmikkiäsi tai Koiranpentu: Näin hoidat lemmikkiäsi (tietokirja)

Impey, Rose: Nokka tukkoon, Pamela tai muu Erikoiset eläimet –sarjan kirja

Papukaija Pamela osaa puhua. Itse asiassa liiankin hyvin, se puhuu muut eläimet ja ihmiset pyörryksiin. Paajaset, Pamelan omistajaperhe miettii jo papukaijan antamista pois, koska se puhuu ja puhuu ja puhuu. Viimein perhe keksii keinon hiljentää lintu: kun häkin päälle laitetaan huopa, luulee Pamela että on aika mennä nukkumaan.
Eräänä päivänä Paajaset olivat kuitenkin hyvin iloisia siitä, että he eivät olleet päässeet eroon Pamelasta…

 

Helakisa, Kaarina: Aapelus - aakkosloruja ja hassuja satuja (runokirja)

"Oli kerran Aave. jolla oli haave. On kurjaa päivänvalossa, synkkää aavetalossa. Tahdon teltan sinisen, jossa niin kuin hyttynen aina öisin inisen." Aasta ööhön mennään runojen tahdissa, jokaisen kirjaimen kohdalla myös hassuja tarinoita.

Kallio, Liisa: Lentävä talo tai Eläinten uintiretki tai Pudonnut tähti (kuvakirja)

Oletko muuttanut ja joutunut vaihtamaan koulua? Se tuntuu aluksi kurjalta, niin myös Rikusta. Riku ikävöi vanhaa kotiaan ja kavereita niin paljon, että hänen uusi kotitalonsa lähtee lentämään Rikun vanhan talon yläpuolelle! Miten korkealle lentävä talo voi kohota?

Kalliola, Iiris: Lasten oma kotieläinkirja (tietokirja)

Mitä sika syö? Kuinka vanhaksi strutsi voi elää? Lasten omassa kotieläinkirjassa tutustutaan navetan, tallin, sikalan ja pihan asukkaisiin ja niiden elämään.

ps. Strutsi voi elää jopa 70-vuotiaaksi!

 

Junakovic, Svetlan: Kuori, kolo ja kotilo... tai muu saman tekijän kirja (runokirja)

Mikä eläin kertoo kodistaan näin: Kotini on kotilossa, loistohuoneistossa jossa säilytyksen suunnittelu asumisen pilaa: saksille ja suksille ei ole lainkaan tilaa!
Entä kuka asuu näin: Mainiosti viihdyn täällä, ylimmäisen oksan päällä!

Kallioniemi, Tuula: Konsta, eka A tai muu Konsta-sarjan kirja

Konsta Kallenpoika Koposella on paljon pohdittavaa ennen koulun aloittamista: Antaako opettaja sakot, jos myöhästyy? Entä jos ei opi lukemaan, joutuuko vielä vaarina istumaan ekaluokkalaisten kanssa? Ja joutuuko vankilaan, jos heittää pihalla lumipallon kiellosta huolimatta?
Ensimmäinen koulusyksy on täynnä kokemuksia: koulukummeja, lelutunteja, kiukkupäivä, nappisyöttöjä ja vaarallisia tyyppejä.

Konstasta kertovia kirjoja on kaikkiaan jo 8. Luettavaa siis riittää!

Nimmo, Jenny: Masa pulassa tai muu Sininen banaani –sarjan kirja

Masa on välillä ajattelematon ja huolimaton. Eräänä päivänä Masa jättää keittiön oven auki niin että sade ja tuuli lennättävät lattian täyteen roskia. Silloin isä komentaa Masaa laittamaan mietintämyssyn päähän: miksei ovea saa jättää auki. Masa lähtee etsimään mietintämyssyään ulkoa, ja päätyy vauvan vaunuihin ja supermarketiin…

Nopola, Tiina: Siiri ja kamala possu tai muu Siiri-sarjan kirja

On riittävän kurjaa, että Siirin pupu joutuu sairaalaan. Mutta vielä pahempaa on luvassa, lelusairaala lähettää Siirille paketissa jonkun muun lelun lohdutukseksi. Se joku-muu on kamala possu! Possu valtaa Siirin huoneen, nukkuu Siirin sängyssä ja syö keksejä. Tuleeko pupu takaisin ennen kuin huoneenvaltaajapossu kasvaa jättiläiskokoiseksi?

Nöstlinger, Christine: Mini joutuu sairaalaan tai muu Mini-sarjan kirja

Mini on odottanut telttalomaa ystävänsä Maksin ukin pihalla jo monta kuukautta. Mini kieltäytyy Italian lomastakin telttaloman vuoksi, onhan nyt paljon mukavampaa jutella yömyöhään parhaan kaverin kanssa kuin köllötellä polttavan Italian auringon alla. Kun loma alkaa, Minin mahassa alkaa möyriä. Se ei ole jännitystä, vaikka niin voisi luulla. Minin olo huononee, ja parin oksennustautipäivän jälkeen on lähdettävä sairaalaan. Mutta sairaalareissusta tuleekin hauskempi kuin Mini voi kuvitella…

 

Rönns, Christel: Tarina liehupartaisesta pikku sedästä (kuvakirja)

Olipa kerran pikku setä. Hän oli juuri niin tavallisen näköinen kuin pienet sedät yleensä ovat. Ja kuten monella muulla sedällä, tällä pikku sedällä oli parta. Mutta ei mikään tavallinen, vaan luultavasti koko maailman pisin parta. Talvella siihen oli mukava kietoutua ja kauniskin se oli. Lapsenlapset rakastivat sitä, he leikkivät siinä piilosta ja pukeutuivat siihen. Kerran tapahtui kuitenkin jotakin kauheaa: Kerttu-kissa katosi jäljettömiin…

Vuori, Julia: Sika ja värit tai muu sarjan kirja (kuvakirja)
Stark, Ulf: Ihmepoika tai Ruutipoika

Isoveli ei ota Uunoa mukaan katsomaan pyöräkilpailua, Uuno on muka liian pieni. Uuno päättää ryhtyä supersankariksi ja näyttää isoveljelle: pyjama muuttuu superasuksi ja pyörä Ihmepojan supernopeaksi kulkuvälineeksi. Ihmepoika saa ajaa pihasta ulos, vaikka Uuno ei saakaan. Ihmepoika voi ajaa vaikka pilvien päälle! Vasta kun Ihmepoika huomaa olevansa kaukana kaikista tutuista taloista, hän muuttuu takaisin Uunoksi ja huolestuu. Miten koti löytyy?

 

Mikkanen, Raili: Laulavat varpaat (runokirja)

Jokainen viidestä varpaasta saa oman runonsa tässä kirjassa. Allun varpaat osaavat jopa laulaa!

Tiitinen, Esko-Pekka: Pikkusiili Ihmetys (kuvakirja)

Pikkusiilin emon mielestä ihmettely on yksi tärkeimpiä asioita elämässä. Pikkusiili Ihmetys lähtee tutkimaan maailmaa. Häntä vastaan tulee monenlaista kulkijaa, joilla jokaisella on Pikkusiilille lahja tai neuvo.

 

Vaijärvi, Kai: Vinkeä väkkyrä tai muu Kallen ja Vallen seikkailuja-sarjan kirja

Kallen ja Vallen taloon muuttaa salaperäinen mies. Mitä hän oikein rakentelee askarteluhuoneessa, pommia vai avaruusrakettia? Kallen ja Vallen on otettava miehestä selvää, mukana häärivät myös Salama-koira ja häiritsevä isosisko Ulla-Pulla.

Valkama, Samuli: Kaisa Lipposen seitsemän joulua tai Kaisa Lipposen ihmeellinen matka (kuvakirja)

Joulupukki on kadonnut ja joulu joudutaan peruuttamaan! Pukin pääapulaistonttu on paniikin vallassa, Onneksi Kaisa Lipposella on käytössään pesukoneeseen viritetty lisälaite, jolla pääsee sekunnin sadasosassa minne päin maailmaa tahansa. Kaisa ja tonttu lähtevät etsimään joulupukkia, ja tutustuvat eri maiden joulunviettotapoihin

Knutsson, Gösta: Pekka Töpöhäntä tivolissa tai muu Pekka Töpöhäntä-kuvakirja

Niemelä, Reetta: Miljan puutarha tai muu sarjan kirja (kuvakirja)
 

Marttinen, Tittamari: Ilmapallomeri /runokirja)

"Uusi menopeli, kurja kurakeli. Aika tuhti paketti: roiskeräiskeraketti!" Runokirja on täynnä hassuja juttuja Lotan ja Leevin mielikuvitusmaailmasta ja arkipäivästä. Miltä kuulostaa lapasen laulu tai miltä näyttää villahousuritari?

Wooderson, Philip: Arska ja hurjat koirat tai muu Lukukoukku-sarjan kirja

Arska on aloittamassa toimittajan uraa. Ensimmäinen juttu onkin aikamoinen uutispommi: vihaiset koirat hyökkäävät Arskan kimppuun kadulla. Kun Arska lähtee selvittämään koiratapausta, törmää hän moneen haisevaan asiaan, eivätkä kaikki niistä ole pelkästään roskia…

KIRJAVINKIT 2. LUOKKA
 

Tarkka, Harri: Liian innokas nukkumatti (kuvakirja)

Nukkumatin tuuraajalla vähintään omalaatuiset nukutusmenetelmät. "NUKKUMAAN, NUKKUMAAN, NYT HYVÄÄ YÖTÄ VAAN!", vara-Nukkumatti huutaa täyttä kurkkua megafoniin ja kuskaa unihiekkaa traktorilla.

Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä kiipeää puuhun tai muu sarjan kirja (kuvakirja)

  Allen Jensen, Virginia: Matonnakertaja

Jokin outo eläin pureksii Jakobin mummolan olohuoneen mattoa! Se jokin ei ole hiiri, ei myyrä, ei lintu eikä mikään muukaan tunnettu eläin. Onko pörröhäntäinen eläin karannut eläintarhasta vai kaivautunut maasta? Oppivatko mummi ja ukki elämään tuntemattoman eläimen kanssa vai täytyykö siitä hankkiutua eroon?

Nopola, Sinikka: Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela tai muu Heinähattu ja Vilttitossu -kirja

Heinähatun ja Vilttitossun äiti on saanut päähänsä outoja ajatuksia. Jokaisen pitäisi muka syödä kerran viikossa samanväristä ruokaa kuin omat silmät. Tietynväriset ruoat ovat kiellettyjä, esimerkiksi Vilttitossun silmät ovat vihreät, ja siitä syystä kampela kuuluu kiellettyjen ruokien listalle. Mutta tästä Vilttitossu suuttuu: häneltähän ei kampelaa kielletä! Niin Vilttitossu ja Heinähattu lähtevät pyydystämään kampelaa. Ja siitä seikkailu alkaa… Mukana vauhdissa tietenkin myös Alibullenin sisarukset ja poliisit Isonapa ja Rillirousku.

 

Perkiö, Pia: Ota syliin (runokirja)

Mitä kaikkea löytyy mummon taskusta? Mistä lehmä haaveilee? Missä ilo asuu? Näihin kysymyksiin vastataan tässä runokirjassa.

Mikkanen, Raili: Aarretalon Oiva tai muu Kirjava Kukko –sarjan kirja

Oiva ja Alfons ovat muuttaneet uuteen kotiin. Pihalla kasvaa vanhoja puita, ja kaikkihan tietävät että vanhojen puiden koloihin on piilotettu aarteita. Kaikki olisi uudessa kodissa hyvin, ellei sattuisi kahta kamalaa tapausta. Kamala tapaus nro 1: Oiva näkee pihalla mustalippalakkisen hiipparin. Kamala tapaus nro 2: kun Oiva ja Alfons ovat puussa aarteen etsintäpuuhissa, palaa sama hiippari pihalle ja poikien kauhuksi lähtee kiipeämään puuhun!

 

Sandström, Tuula: Weeti lemmikkijahdissa tai muu Werneri-sarjan kirja

On aivan tavallinen sunnuntaipäivä. Weeti on kaikessa rauhassa menossa kaksosten luo kyläilemään. Mutta kun kyseessä on Paijulan koulun toka luokka, tavallisuus ja rauhallisuus eivät kestä kovin kauan! Lemmikkipors.. anteeksi lemmikkikoiran ensiavuksi joudutaan hälyttämään kaikki kännykän omistavat oppilaat, Tanja-ope ja kouluavustajakin. Tanja-open ( ja hänen lemmikkiensä) mukana olo tuo puolestaan lisää jännitystä sunnuntaipäivään…

Tiitinen, Esko-Pekka: Opri, mummo ja taikayö (kuvakirja)

Mummo elelee mökissään kissansa Oprin kanssa. Talven pimeimpään aikaan Oprilla ja mummolla on kiireellistä tehtävää ja rakennettavaa lumesta. ”Oprilla onni on hännänpäässä, huurussa turkki ja viikset jäässä, kohtapa kohtaamme ystävät nuo, muistoja meille ne menneestä tuo.”

Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätössu Etelämerellä tai muu sarjan kirja

Kiiskinen, Jyrki: Jänis ja vanki sukukokouksessa tai Jäniksen ja vangin suuri matka tai Jänis ja vanki koulun penkillä

Ujo, raitapukuinen pesukarhu nimeltä Vanki on rämäkän ja reippaan Jäniksen paras ystävä. Kun jänis suunnittelee jänisten suvun sukukokousta, ovat harkitsevaisen Vangin neuvot tarpeen: miten kunniavieras, isoisoisoäiti saadaan kiirehtimään juhliin tai miten perheriita saadaan selviämään. Sukukokous sujuu niin kuin kaikki Jäniksen jutut eli sekavasti!

 

Utriainen, Terhi: Uni leikkii hippaa (runokirja)

Runoja iltaa varten, runoja illasta ja unesta. Kirja on omistettu kaikille nukuttajille, nukahtaville, unisille ja unettomille. "Unella on turkki pehmoinen. Pane silmät kiinni: tunnet sen."

 

Nordqvist, Sven: Viirun ja Pesosen keittokirja (tietokirja)

 

 

Pispa, Kaija: Titulein taikasanat, Prinssi Pipariksi tai Kärpäslätkää (runokirja)

Titulei, topakka räsynukke, tarjoilee l ääkettä orastavaan pahaan mieleen, ensiapua apeuteen tai muuten vain mukavia hetkiä. Titulei loruilee viikon jokaiselle päivälle mukavan asian: maanantaipäivän mansikkaa, tiistaipäivän timanttia, keskiviikkopäivän kesytystä ja niin edelleen. Jos haluat tietää, miten mummo ja vaari painelevat humppaa luistimet jalassa tai millainen on vauvaräppi, ei muuta kuin taikasanojen kimppuun!

Kärpäslätkää puolestaan esittelee päähenkilönä tunkiolla syntyneen monsieur (=ranskaksi herra) Harry Kärpäsen.

Dieckmann, Maijaliisa: Ville Romunen ja salaperäinen mummo tai muu sarjan kirja

Romukauppiaan poika Ville Romunen, 9v., saa eräänä päivänä postikortin mummoltaan, mummo on tulossa tiistaina klo 10.078 hakemaan Villeä vaellusretkelle. Aluksi Villeä hieman mietityttää mummon mukaan lähteminen, koska eivät hänen isovanhempansa ole elossa. Mutta mummo Mutikainen onkin Villen mummo mutkan kautta, ja mummon kanssa Ville pääsee mukaan hurjaan seikkailuun vaelluksella.

 

Ruusuvuori, Juha: Topi Tarhakäärmeen ottopoika tai muu sarjan kirja

Leena Lehtisammakko haluaa lapsen. Kun vaimo on jotain päättänyt, ei Topi Tarhakäärmeen auta muuta kuin suostua. Neuvolan täti tyrmää kuitenkin pariskunnan lapsihaaveet, ainoa keino on adoptoida ottolapsieläin. Topi ja Leena tilaavat orvon eläinvauvan Intiasta. Kun vauvapaketti tulee postiin, on Topin yllätys yhtä suuri kuin paketti eli TODELLA suuri…

Havukainen, Aino: Tatu ja Patu työn touhussa tai muu sarjan kirja (kuvakirja)

Outolan mestarillisen kekseliäät veljekset Tatu ja Patu tutustuvat ammatteihin. He selvittelevät mistä ainesosista opettaja koostuu (pää, keskiruumis ja raajat), onko palomiehellä aina tulenpalava kiire tai täytyykö kampaajalla leikata hyvin?
 

Klinting, Lars: Ensimmäinen lintukirjani tai Ensimmäinen eläinoppaani tai Ensimmäinen hyönteiskirjani (tietokirja)

Kirja kertoo Suomen tavallisimmista linnuista: minkä näköinen on hiirihaukka, miten erottaa kalalokin ja harmaalokin tai mikä on Suomen pienin lintu. Kirjan kuvien avulla voit opetella tunnistamaan yleisimmät linnut.

Marttinen, Tittamari: Taneli Kaneli seikkailuleirillä tai muu Keltanokka-sarjan kirja

Taneli Kaneli -kissa matkustaa Viivin kanssa seikkailuleirille, jossa riittääkin tekemistä niin ettei Taneli ehdi oikein nukkumaankaan. Keskellä kesää voi hiihtää kauppaan ja lähijärvestä saattaa löytyä pyöriäisiä, jos omistaa yhtä hyvän mielikuvituksen kuin Taneli ja kaverit…

 

Parvela, Timo: Hilma ja täydellinen lemmikki tai muu Hilma-kirja (kuvakirja)

Olisiko karhu paras lemmikki? Vai muurahainen tai kenties sammakko? Hilma haluaa lemmikkieläimen, mutta ei mitään tavallista eläintä vaan maailman täydellisimmän lemmikin. Koko perhe joutuu mukaan Hilman lemmikin metsästykseen, apuvälineinä tarvitaan muun muassa haavia… Löytyykö Hilmalle sopivaa lemmikkiä lainkaan?

Kunnas, Mauri: Kaikkien aikojen avaruuskirja tai Suuri urheilukirja (kuvakirja)
 

Nuotio, Eppu: Älä ankka aivasta : lintupojan lorukirja (runokirja)

Kaduilla lintujen kaupungin törmäät varmasti tuttuihin. Tätä pikkuruista elämää täällä räpytellen eletään! Telkkua töllöttävä pöllö tai neiti Harakan laihdutuskuuri tulevat tutuiksi kirjan runoissa.

Tapola, Katri: Jääpuikkoja ja jälkiä lumessa tai muu sarjan kirja

Talviset bisnekset alkavat maistua puulta. Aikuiset eivät enää kiellä mitään, ja kaikki sallittu tekeminen on ihan tylsää! Ompun, Ankkaströmin, Siirin, Antun ja Kertun on ryhdyttävä vastatoimiin: asioita pitää kieltää, jotta niitä on mukava tehdä! Näihin asioihin kuuluu esimerkiksi lumen syöminen. Jos se on luvallista, lumi maistuu aivan villalapaselta kun se kiellettynä maistui toffeelta.

 

Marttinen, Tittamari: Elsan ja Eetun harharetki tai muu sarjan kirja

Elsa ja Eetu ovat menossa junalla mummolaan. Kun kyseessä ovat juuri Elsa ja Eetu, voi odottaa mitä tahansa: sisarukset päätyvät aivan väärään kaupunkiin. Elsa ja Eetu eivät eksymisestä hätkähdä, vaan ottavat ilon irti udesta kaupungista, osallistuvat legorakennuksen sm-kilpailuihin ja musiikkileiriin, tekevät suursiivouksen ja saavat tietenkin uusia kavereita. Kannattaisikohan kuitenkin ilmoittaa vanhemmille että lapset ovat turvassa eivätkä hukassa?

Kirjoista Elsan ja Eetun erikoistapaukset ja Elsan ja Eetun tähdenlennot tutut sisarukset seikkailevat jälleen. Muista myös runokirja Elsan ja Eetun temppulinna!

 

 

Nopola Sinikka: Risto Räppääjä ja villi kone tai muu sarjan kirja

Tsinuski… Tsoklit… Toffee… Nämä ovat ainoat sanat, joita Risto toistelee. Muutenkin Rauha alkaa olla huolissaan pojasta, joka ei pue päällyshousuja jalkaansa, ei astu huoneensa ulkopuolelle ja syö vain noutopizzaa. Onko Ristosta tullut runoilija vai onko hänellä jokin tarttuva tauti? Miten Risto saadaan palaamaan ennalleen?
 

Helakisa, Kaarina: Mies joka halusi nähdä koko maailman (kuvakirja)

Vähäverisella ja luisevalla miehellä on unelma: hän haluaa nähdä koko maailman. Mies päättää lähteä matkaan, ja valmistautuu hyvin huolellisesti. Hän hankkii matkalippuja kaikkiin maailman kulkuvälineisiin ja huoneen kokoisen karttapallon. Matkaan tulee kuitenkin mutkia, ja mies joutuu muuttamaan suunnitelmiaan moneen kertaan. Millainen miehen matkasta tulee, vai pääseekö hän lainkaan maailmalle?

 

Vento-Makkonen, Sari: Puhvelilettu (runokirja)

Irja-lokin ostoslistalla ruoanlaittoa varten on mehiläisen surinoita, karhun vatsan murinoita, ensilunta kinoksista, suolta jotain veteläistä, siiliperheen supatusta, rankkasateen rupastusta, myrskytuulta kaistapäistä... Mistähän kaupasta niitä löytää? Runokirjassa varis lähtee avaruuteen tai lusikat sukeltavat nakkisopppaan pää edellä.

Dieckmann, Maijaliisa: Make, Saku ja Svarttiksen salaisuus tai muu Svarttis-sarjan kirja

Maken ukki antaa lapsenlapselleen tehtävän: ottaa selvä hirveästä Svarttis-merirosvosta. Make ja Saku matkustavat Svartholman saarelle samalla laivalla epäilyttävän, aurinkolaseihin ja leveälierisiin hattuihin sonnustautuvan pariskunnan kanssa. Svarttiksen vanha vihollinen, neiti Ulrika on palannut ja suunnittelee Svarttiksen aarteen varastamista. Pojilla on tärkeä osa varkauden estämisessä, onnistuvatko he paljastamaan Ulrikan juonet?

 

Korolainen, Tuula: Pummelo tai rumeliini - kaiken maailman hedelmiä (tietokirja)

Uskaltaisitkos maistaa hedelmää, jonka nimi on rumeliini? Maista reohkeasti jos sellaiseen kaupassa törmäät. Rumeliini on greipin sukulainen, jonka toinen nimi on ugli. Pummelokin on greipin tapainen hedelmä. Kirjassa esitellään myös muita outoja ja eksoottisia hedelmiä kuten guava, sharon tai karambola. Lisäksi kirjassa on hedelmäaiheisia satuja...

Marttinen, Tittamari: Kassu vauhdissa

Kassun ensimmäinen päivä uudessa koulussa alkaa vähän kurjasti, kun Kassu kompastuu luokan edessä omiin kengännauhoihinsa. Luokkakaverit ovat kuitenkin kivoja, ja kun he kuulevat missä Kassu asuu, ovat kaikki tulossa heti Kassun luo kylään... Kirja on kirjoitettu selkokielellä.

 

Mäki, Jarkko: Seppo Sohvantakuinen ja kesäseikkailu tai muu sarjan kirja

"Minä löydän jokaisen läntisen pallonpuoliskon sohvan luo yhtä helposti kuin sinä löydät nenänpääsi!" vakuuttaa Seppo Sohvantakuinen. Hän on juuri lennähtänyt paikalle huikaisevan valonsäteen mukana ja seisoo kädet puuskassa perheen mökkisohvan selkänojalla. Jakke on ollut jo huolissaan siitä, mahtaako hänen ystävänsä löytää kesämökille. Jakke-poika ja Seppo ystävystyivät joitakin aikoja sitten. He ovat kokeneet monia yhteisiä seikkailuja. Nyt heillä on edessään ikimuistettava kesä. Seppo on niin riemuissaan Jaken ja isän rakentamasta puumajan sohvasta, että se pääsee Sohvantakuisten sohvakirjaan.

LUKUVINKIT 3. LUOKKA
   

Dahlgren, Eva: Lasse&Urmas: Puudelitähdet tai Täti Luun salaisuus tai Pennut pinteessä

Rakastettavat (ja mahdottoman hyvältä Lovedog-koiraparfyymilta tuoksuvat) koiranuorukaiset Lasse ja Urmas haaveilevat tyttökoirista ja vähän rikkauksistakin. Kuusta saattaisi löytyä molempia, siis ei muuta kuin raketin rakentamiseen. Matkalle otetaan mukaan tyhjiä säkkejä kultahiekkaa varten ja pullo makkaralta tuoksuvaa koiraparfyymia. Koirapoikia odottaa kuussa melkoinen yllätys…

 

Petäinen, Anne: Konnankierros (tietokirja)

Rupikonnalla on edessää iso urakka: se aikoo haastatella pihan eläimiä ja kirjoittaa niistä kirjan! Mukaan pääsevät kaikki otukset jotka tulevat konnaa vastaan pihamaalla. Haastattelukysymykset ovat: Mikä olen?, Mistä minut tuntee?, Mistä minut löytää?, Mitä teen?, Mitä syön?, Miten lisäänny? ja Mitä pelkään?

Rupikonnan perässä kulkee myös juorutoimittaja-sammakko, joka etsii eläimistä mehukkaita sensaation aiheita.

McCall Smith, Alexander: Akimbo ja leijonat, Akimbo ja norsut tai AKimbo ja krokotiilimies

Afrikassa mietitään erilaisia eläinongelmia kuin täällä pohjoisessa. Akimbon isä, luonnonpuiston vartija, saa tehtäväkseen pyydystää naapurikylää pelottelevan leijonan. Ansaan jääkin vahingossa pentu, joka ei selviä ilman emoaan. Akimbo ottaa pennun lemmikikseen, ruokkii ja hoitaa sitä. Suloisesta pikkupennusta kasvaakin pian iso leijona. Voiko sitä pitää lemmikkinä?

 

Laukkanen, Jukka: Ajan hukkaa, sanoi susikuski (runokirja)

Niin kuin voi arvata, on kulkukissan matkalaukku tarrojen peitossa: "on nähnyt Rion kuumat yöt ja suuren New Yorkin. Kiinan muurilla myös käynyt on ja haistellut tulppaanit Hollannin." Mutta mikä paikka on kulkukissalle kaikkein rakkain? Runoissa kerrotaan myös esimerkiksi kukon vouhakkeesta tai änkyröivästä seeprasta.

Widmark, Martin: Muumion arvoitus tai muu sarjan kirja

Lassen ja Maijan etsivätoimisto on jälleen työn touhussa. Vallilan kaupungin museosta varastetaan arvokas taulu, ja yövartija väittää nähneensä kolmetuhatta vuotta vanhan egyptiläisen muumion liikkuvan yöllä! Onko faaraon muumio varas?

Chatterton, Martin: Paha piski ja pressan polven kirous tai muu sarjan kirja

 

Karjalainen, Elina: Uppo-Nallen runoaarre tai Uppo-Nallen kootut runot (runokirja)

Kaipasitpa vetistä runoa, herkkurunoa, kipurunoa tai rutistusrunoa, Uppo-Nallen runoaarteesta niitä löytyy. Myös runoja siitä, kun runosuoni ei sykikään: "-Minut varmaan korjaa tuoni, eipä toimi runosuoni. Mistä uudet riimit saa, Uppo-Nalle huoahtaa. Etsii puusta, etsii maasta, etsii vielä lehmihaasta, siellä on vain lehmän kakkaa, Uppis etsimästä lakkaa."

Vaijärvi, Kai: Kolmikko luolajahdissa tai Kolmikko eurojahdissa

Villen ja Valtterin kesään mahtuu jalkapalloa ja salaisuuksien ratkaisemista. Lähimetsästä löytyy luola, joka kiinnostaa poikien lisäksi myös hämäräperäisiä moottoripyöräilijöitä, ja niin pojat ovat korviaan myöten arvoituksessa yhdessä bulldoggi Sumon kanssa. Poikien valmentajakin näyttää olevan sotkeentunut juttuun…
 

Prior, Natalie Lili: Väkevä ja Rämelinnan aarre tai muu sarjan kirja

Urhea orpotyttö ja lohikäärmeentappajasuvun viimeinen jälkeläinen Lili Väkevä joutuu salaperäisen aikaportin kautta menneisyyteen. Siellä Mustan Kreivin poika Gordon etsii orpolapsista kootun armeijansa kanssa Rämelinnan aarretta, jonka avulla hän aikoo jälleen vallata Tuhkalan. Gordon tarvitsee Lilin apua, koska Rämelinnan lähistöllä liikkuu lohikäärme. Yllättäen se onkin Lilin ystävä Traakkikuningatar. Ongelma on vain, että menneessä ajassa lohikäärme ei vielä tuntenut Liliä. Lili saa huomata, että aikamatkailussa on riskinsä; pienikin virheliike voi muuttaa historiaa kohtalokkaasti.

 

Peltoniemi, Sari: Kukka Kaalinen pulkassa tai muu sarjan kirja

Kukka Kaaliselle kuuluu hyvää: isä on luvannut olla kotona vuoden tai ainakin monta kuukautta, sillä hänenkin oli ollut kova ikävä Kukkaa. Kukka on toisella luokalla, eikä koulu enää tunnu pelottavalta paikalta, vaikka huijari Filunkius onkin määrätty jäämään kotiin ensimmäisen luokan jälkeen. Huijari Filunkius, konstaapeli Pollari ja virkailija Jemmanen ovat jääneet Kukan kotiin vuokralaisiksi niin kuin Kukan vaarikin. Kun perhettä on näin paljon, ei Kukasta tunnu niin pahalta, vaikka äiti onkin lähtenyt uudelle löytöretkelle kohti Etelänapaa ja Kukan helistin on liittynyt rockbändiin ja kiertelee ympäri maailmaa. Mutta matkoille pääsee Kukkakin, Lappiin asti! Eikä seurue ole aivan tavanomainen, sillä mukana on isän, Kukan, vaarin, kolmen sedän sekä Ullan ja Mikon lisäksi eräs hyvin tärkeä henkilö, nimittäin Joulupukki.

Ripley, Catherine: Miksi?: vastauksia kysymyksiin luonnosta (tietokirja)
 

Tiilikainen, Maarit: Jauhopeukalon taikahattu (tietokirja)

Kaksi kivaa harrastusta samassa kirjassa, nimittäin taikatemput ja leipominen! Vuorosivuilla ohje suussasulaviin kakkuihin, muffinseihin, leivoksiin ja kääretorttuihin ja ohjeita salaperäisiin temppuihin pelikorteilla, rasioilla tai huiveilla. Harjoittele ja yllätä ystävät tai vanhemmat!

 

Förster, Johanna: Asuntolaiva Musta Possu tai Mustan Possun valkea joulu

"Siinä se nyt on – Musta Possu, isä myhäili.” Oli huhtikuun ensimmäinen päivä, mutta Musta Possu ei ollut aprillipila eikä lemmikkieläin vaan asuntolaiva josta tulisi Pinjan, Valtterin, Tapin ja heidän vanhempiensa uusi koti. Laiva-asuminen ei muistuta normaalia taloasumista lainkaan; vessassa vesi juoksee pöntöllä istuvan jaloille ja jääkaapin sijaan juustot ja maidot säilytetään uppokaapissa...

 

Itkonen, Jukka: Käpälämäki (runokirja)

Tiedätkös, keitä Käpälämäellä asuu? No tietenkin käpälällisiä, suomukkaita ja siivekkäitä asukkaita. Kirjassa käydään läpi koirien ammatteja (mukaan lukien dalmatialainen avaruuskoira ja The Beagles -rokkibändi) tai kissojen harrastuksia: joko tunnet Pirskatin tai televisio-ohjelmien arvostelijakissan?

Nuotio, Eppu: Matkalle Villilästä tai muu Kirjava Kukko – sarjan kirja (ei sama kuin edellisenä vuonna)

Villilän kylä on niin pieni, että koko kylän väki mahtuu yhteen linja-autoon lomamatkalle. Kun vain saisi päätettyä, minne lähdetään. Vaihtoehdot ovat Australia, Bulgaria ja Naantali. Arvaatko mikä kohde voittaa?

 

Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen pippurimylly tai Tiitiäisen tuluskukkaro tai Tapahtui Tiitiäisen maassa (runokirja)

Runoja ei liian pienille eikä liian isoille. "Kissa venyy ovesta kuin pölynimurin letku ja mielessä sillä on kissamainen metku..."

 

Colfer, Eoin: Legenda kapteeni Korpin hampaista tai Pottu-Mäkisestä tai maailman tuhmimmasta pojasta

Koivulan veljekset Valtteri ja Make ovat vauhdissa jälleen. Kesäloman kohokohta on disko, johon Valtteri pääsee ensimmäisen kerran nyt 9-vuotiaana. Isoveli Make tekee perinpohjaista pelottelutyötä kertoessaan merirosvokapteeni Korpin haamusta, joka kummittelee lähiseudun kalliorannalla ja vaanii ohikulkevia viattomia lapsia. Reitti diskosta kotiin kulkee juuri sen kalliorannan ohi, ja illan aikana pojille selviää monia asioita…

Bagge, Tapani: Otto ja Hydran surffaajat tai muu sarjan kirja
 

Wolfe, Gillian: Lapsen oma taidekirja (tietokirja)

Ryhdy taide-etsiväksi! Kirjassa saat tietoa eri taiteilijoiden maalauksista ja veistoksista, ja opit katsomaan taidetta tarkemmilla silmillä. Jokaiseen tauluun liittyy suurennuslasilla merkittyjä tehtäviä, ja kirjan lopussa pääset testaamaan taide-etsivät taitojasi! Voit myös itse piirtää samantyylisiä kuvia kuin maailmankuulut taiteilijat.

Tammi, Mari: Hilda, Tilda ja tohtori Urhean pelkokuuri tai Hilda ja Tilda salatun maassa tai muu Pultti-sarjan kirja

Koska koko perhe näyttää olevan pelkureita, päättää Hilda laittaa pelkääjät ojennukseen Tohtori Urhean pelkokuuri -kirjekurssin avulla. Millaisia keinoja Hildalla... ei kun Tohtori Urhealla on esimerkiksi puhelimella soittamisen pelkoon? Onko puhelinta parempi lähestyä ruoskan kanssa vai rukkaset kädessä?

 

Koko maailman kulkuneuvot (tietokirja)

Kulkipa väline sitten pyörillä, kiskoilla, vedessä tai ilmassa, se löytyy takuulla tästä kirjasta. Tiesitkö, että ensimmäisiä polkupyöriä kutsuttiin kenguruiksi tai milloin ihminen kävi kuussa ensimmäisen kerran?

Lehtinen, Silva: Mikä kukka? Lasten oma kasvikirja (tietokirja)
 

Peura, Maria: Mimmi Moun ilotaika (runokirja)

Saanko esitellä: Mimmi Mou Mirmajasta.

Kallioniemi, Tuula: Mörköjä ja sankareita tai muu Reuhurinteen ala-aste – sarjan kirja

Reuhurinteellä tapahtuu taas… Kenelläkään ei ehdi olla tylsää, vähiten opettajalla, kun metsäretkellä löytyy varastettua tavaraa tai opettajan mummo katoaa. Väliin sattuu myös hurjempiakin tapahtumia: puun latvassa keikkuu vampyyri tai myrskyisenä päivänä kummitusjuttujen kertomisen jälkeen koululta katkeaa sähköt…

 

Mörö, Mari: Neliveto tai muu Vihreä Varis –sarjan kirja

Peku näkee lomamatkalla Italiassa lemmikkieläinkaupassa pienen kilpikonnan, ja päättää ryhtyä sen omistajaksi. Kilpikonna saa nimen Neliveto, ja se salamatkustaa Suomeen saippualaatikossa Pekun repussa. Matkalla lentokentältä kotiin tapahtuu jotain hirveää: reppu ja Neliveto unohtuvat taksiin! Löytävätkö Peku ja Neliveto toisensa enää koskaan?

Kipling, Rudyard: Rikki-tikki-tavi

Rikki-tikki-tavi on maailman rohkein ja uskollisin mungo! Lue mungon huimista taisteluista ovelaa käärme Nagia ja sen vaimoa Nagainaa vastaan.
 

Siekkinen, Raija: Herra kuningas (kuvakirja)

Kuningas asuu yksin isossa kauniissa linnassaan. Hänellä ei ole yhtään alamaista, kukaan ei huuda "hurraa" kun kuningas kulkee ohi. Mitä iloa on isosta kirjastosta, laajasta levykokoelmasta tai kauniista lasikatoista jos ei ole ketään jakamassa kokemuksia? Eräänä aamuna kuninkaan oveen kolkutetaan. Oven takana ei ole alamainen vaan... Lue itse loput!

 

Loe, Erlend: Kurtilla keittää tai muu Kurt-sarjan kirja

Trukkikuski Kurt ja hänen poikansa Bud löytävät satamalaiturin kontista pakolaisperheen. Perheenisä Rashid on opiskellut Bangladeshin Kuninkaallisessa Trukkiakatemiassa ja osaa tehdä trukilla taitavampia temppuja kuin Kurt. Kaiken huipuksi Kurtin vaimo Anne-Lise lupaa majoittaa Rashidin perheen siipiensä suojiin. Kurt saa raivokohtauksen ja uhkaa muuttaa pois. Anne-Lise toivottaa hyvää matkaa. Työnjohtaja Gunnarilla on pulaa töistä. Pakolaisten piilottelemisen takia potkut saanut Kurt keksii, kuinka Bud puetaan luotsiksi ja kuninkaan laiva ohjataan Gunnarin eikä hänen kilpailijansa laiturille. Kavala kilpailija valmistaa kuitenkin jäävuorikoneella jäävuoren, johon kuninkaan laiva törmää…

LUKUVINKIT 4. LUOKKA
   
Nuoren vaeltajan opas tai Sundsten, Berndt: Nuoren tutkijan opas (tietokirja)

Colfer, Eoin: Etsivätoimisto Puolikuu

12-vuotias Fletcher Moon on yksityisetsiväkurssin hyväksytysti suorittanut yksityisetsivä. Jos ekaluokkalaisilta varastetaan eväät, kutsutaan Fletcher apuun. Tuorein varkaustapaus näyttää päällepäin helpolta: syyllinen on ilmiselvästi koulun pikkupahis ja huligaaninalku Rod Sharkey. Mutta kun Fletcher alkaa selvittää tapausta, hän törmää paljon monimutkaisempaan ja kylmäverisempään juoneen ja joutuu itsekin hengenvaaraan…

 

Marttinen, Tittamari: Tivoli Tähtisade (runokirja)

Tivoli Tähtisateessa tutustut muun muassa Perunankuoriprinsessaan ja Jörö-Juuliaan tai voit lukea postikortteja linnunradalta: "Täältä tulee kutituspostia, suukotuspostia, rutistuspostia, postia meille ja postia muille, postia kaikille kaivatuille..." Runot ja kuvat vievät vastustamattomasti mukanaan tivoliin, sirkukseen, eläintarhaan ja maailmalle.

Pullman, Philip: Uudenkujan sakin uroteot

Lambethin kaupunginosassa sattuu yhtä sun toista epäilyttävää, ja myös rikokset piinaavat seudun väkeä. Mutta onneksi Uudenkujan sakki on aina valmis uusiin urotekoihin! Kirjassa ratkaistaan seuraavat arvoitukset: Vahakabinetin vetonaula ja ruotsalainen tulitikku.

 

Virtanen, Jukka: Satujunalla Olipakerran-kaupunkiin tai Kaukaisen saaren aarre (runokirja)

Lasten monitoimitalon avajaiset: "Kielletty aikuisilta sisäänpääsy joka ilta", neonvalo vilkuttaa. "Täällä kiukutella saa!" Monitoimitalon parturi tekee tukasta takun ja ikkunat on kuin tehty pallolla heitettäväksi. Olipakerran-kaupungissa asiat ovat nurin kurin ja päälaellaan!

Lähteenmäki, Laura: Salakari ja pelkojen pelko tai muu Salakari-sarjan kirja

Salakarin leirintäalueelle majoittuu Sirkus Macaroni, ja heti alkaa tapahtua kummia. Ullakolta kuuluu askelia, Mimmin taskusta löytyy valtava hämähäkki ja lastenhuoneen itkuhälytin kohisee oudosti. Mimmin ja Torstin vanhempien kaikki aika menee Matleena-vauvaa hyysätessä, ja pian lapset huomaavat leirintäalueen hoidon jääneen täysin heidän kontolleen. Lapsia kummastuttaa, miksi paikkakunnan kaikki aikuiset käyttäytyvät omituisesti, kun sirkus vain mainitaankin. Ja kuka ihme on Juan de Dios Huarte Navarre, vanhanaikaisesti pukeutuva pieni poika, jonka ympärillä näyttää tapahtuvan kaikkea arvaamatonta ja kummallista?

Serkukset Torsti, Sampo ja Mimmi eivät vähästä säikähdä, vaan ryhtyvät selvittämään sirkuksen arvoitusta. Mukaan seikkailuun kutsutaan tietenkin myös Patti ja hänen koiransa Lilliputti. Sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet kirjat Salakari ja talvivieras, Salakari ja ulapan tuli sekä Salakari ja kartanon koirat.
 

Romppainen, Päivi: Ruuti-täti tai Ruuti-täti ja Ukko

Matilda tapaa merkillisen aikuisen, Ruuti-tädin. Täti ei suostu käyttäytymään tätimäisesti eikä edes aikuismaisesti. Ruuti-tädin mukana Matilda pääsee moottoripyörän kyytiin tai oppii rullaluistelemaan. Ruuti-tädin käsitys rauhallisesta iltapäivästä on kuumailmapallossa lentäminen...

Jansson, Tove: Taikatalvi tai muu muumikirja (ei kuvakirja)
  Tiainen, Marja-Leena: Antti ja salametsästäjät

Antti törmää pilkkireissulla outoihin verijälkiin metsässä: Vahveron kylällä liikkuu salametsästäjiä. Kesälomalla Antti joutuu silmätysten salametsästäjien kanssa:
”Atte otti pari askelta ja seisahtui Antin eteen. Antti ei uskaltanut katsoa miestä silmiin, tuijotti vain tämän vatsaa. Ruudullinen paita oli veressä, maastohousuja kannattelevasta vyöstä roikkui puukko. Kiväärin piippu osoitti maahan, mutta samassa Atte tarttui siihen. Antti hätkähti ja loi pelokkaan katseen miehen kasvoihin. Mies tuijotti Anttia kylmästi ja virkkoi sitten: -Tiedätkö sinä Antti, mitä tapahtuu semmoisille pojille, jotka eivät osaa pitää suutaan kiinni? ”

Romppainen, Katariina: Sääskentapporock tai Salainen sähkökitara tai muu Pultti-sarjan kirja (ei sama kuin edellisinä vuosina)

Vimpen eli Vilhelmi Kososen kesäloma on menossa pieleen. Lomalla punkbändi Kuoliolla olisi hyvää aikaa treenata, mutta Vimpen äiti on ottanut vuorotteluvapaata ja vie koko perheen Lappiin kesäksi! Ongelma näyttää ylipääsemättömältä, mutta nokkelana kitaristina Vimpe keksii keinon yhdistää osatekijät: Kuolio tulee Haukkatunturin juhannusjuhlaan esiintymään! Muuten hyvä keksintö, mutta juhannusjuhlaa ei enää ole…

Vimpen muusikon uran alkuvaiheet vastoinkäymisineen kerrotaan sarjan ensimmäisessä osassa, Salaisessa sähkökitarassa.
 

Korolainen, Tuula: Aaveakkoset eli haamuhetki kullan kallis (runokirja)

Pikakurssi aaveaakkosiin: A niin kuin Arttu, pikku kummitus joka seikkailee ja joutuu lopuksi hurjan rouva Hinkkasen uhriksi... E niin kuin Elvis, rokkitähti joka kuoli. Vai kuoliko kuitenkaan?? M-kirjaimen kohdalla saat täydellisen selityksen sille, jos matikan tehtävät ovat jääneet tekemättä. Onhan jokaisen opettajan uskottava että sinut kaappasi ufo ja vihko tuhottiin laserpyssyllä...

Reeve, Philip: Vaniljavarkaat tai muu Buster Bayliss-sarjan kirja

Pakotettuna koulun (yäk) lehden toimittajaksi Buster Bayliss joutuu tekemisiin myös valeserkkunsa Pollyn (ehkä yäk) kanssa. Koulun keittiöhenkilökunta on vaihtunut uuden yrittäjän mukana, uudet keittolan tädit ovat melko lailla karvaisempia, tatuoidumpia ja partaisempia kuin entiset. Buster selvittää melkein sankarin lailla miksi vaniljakastike on loppunut koko maasta ja miksi keittolan tädit kiroilevat kuin merimiehet ja näyttävät karskimmilta kuin vankilakundit.

Buster Bayliss –sarja on täynnä hervotonta huumoria ja jännitystä, fantasiaa ja täysin todenmukaista koulukuvausta (älä usko tuota viimeistä ;-)…)
 

Itkonen, Jukka: Koipihumppa (runokirja)

Millainen on sinun mielirunosi? Se voi olla vaikka "pilvi, joka lepää betonilla. Mielirunoni on norsu leikkimökin terassilla". Itkonen esittelee otuksia esihistoriasta tähän päivään, olemassa olevia ja täysin keksittyjä.

Hirvonen, Hannu: Listahirmut huippuvuorilla tai muu Kirjava Kukko-sarjan kirja (ei sama kuin edellisvuosina luettu)

Listahirmut Mimmi, Amanda ja Miranda selvittävät mm. naisen seitsemän vaihetta: pikkupulla, pitko, tuulihattu, bebe taikka kanapee, pakkopulla, kuivakakku ja korppu eli käntty. Yöpyminen Huippuvuorilla vaatii myös tarkkoja valmisteluja, eikä matka suju ilman yllätyksiä.

 

Marttinen, Tittamari: Kaupungin paras villihevonen

Eero on villihevosori parhaassa nuoruusiässä. Päästäkseen paremman elämän makuun Eero muuttaa Helsinkiin. Elämä pääkaupungissa ei ole kuitenkaan helppoa: asuntoa ei tahdo löytyä, eikä työpaikan saaminenkaan ole varmaa. Eerolla on onneksi mukavia ystäviä, ihmislapset Alma ja Tapio, jotka osaavat auttaa virastoissa käymisessä tai muissa virallisissa asioissa. Eerolla on myös haave: päästä raitiovaunun kuljettajaksi. Mutta voiko kavioisilla koivilla ohjata ja jarruttaa ratikkaa?

Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas tai Iso kiltti jätti tai Matilda

Jalin elämä muuttuu kokonaan, kun suklaatehtailija Vili Vonkka kutsuu viisi lasta tutustumaan tehtaaseensa ja Jali on yksi viidestä onnellisesta. Vonkan tehdas ylittää kaikki lasten villeimmät haaveet, vai mitä sanot suklaajoesta joka päätyy suklaata valuttavaan putoukseen? Osaisitko valita lempikarkkimakusi seuraavista: mansikkamehupistoolit, toffeeomenapuut, valaisevat tikkukaramellit yönälkään, hampaankolokarkit – ei enää hammaslääkäriä, sitkeitä karkkeja kaakattaville vanhemmille, räjähtäviä karkkia kiusanhengille…

Snicket, Lemony: Ratkaisun rajoilla tai muu Surkeiden sattumusten sarjan kirja

Yhdentoista Surkeiden sattumusten sarjassa ilmestyneen romaanin myötä Baudelairen orpokolmikko on tullut tunnetuksi onnellisuudestaan. Jatkuvasti onnelliset ihmiset ovat kuitenkin kirjailija Daniel Handlerin mielestä sietämättömiä, ja niinpä onnellisuutta suodaan sarjan sankareille vain lyhyeksi, hyvin lyhyeksi, aikaa kerrallaan. Ratkaisun rajoilla -kirjassa sisaruksille tarjoillaan onnettomuutta, kurjuutta, toivottomuutta ja epätoivoa toiseksi viimeistä kertaa. Ne ilmaantuvat muiden muassa harppuunan ja aurinkoterassin sekä tietysti kreivi Olafin muodossa - siitä sinänsä sympaattisesta seikasta huolimatta, että Sunny, Klaus ja Violet yrittävät välttää niitä parhaan kykynsä mukaan. Orpojen periviholliseen Kreivi Olofiin voi kuitenkin aina luottaa, ja tämäkin teos on aavistuksen aiempia Snicketejä synkempi.

 

Rasmussen, Halfdan: Ykkösen ratikka (runokirja)

Mitä kaikkea Keksijä Koponen keksii? Haluaisitko olla Purkkakunkku? Karanneen ykkösen ratikan kyydissä pääset yllättäviin paikkoihin...

 

Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaanin käsikirja (tietokirja)

Hagmar, Pia: Kadonnut hevonen tai muu Etsiväpartio-sarjan kirja

Aaron, Henkka ja Leo lupautuvat auttamaan Kirppua lähitallin varkauksien selvittämisessä. Jos pojat olisivat tienneet, millaisiin vaaroihin he joutuvat hevosvarkaiden kynsissä, olisi ollut viisainta kieltäytyä heti alkuunsa… Etsiväpartio-sarjan toisessa kirjassa pääset mukaan vauhdikkaisiin vaiheisiin ja vaarallisiin tilanteisiin!

Nicolayson, Marit: Väinö ja rotta Kanarialla tai muu sarjan kirja

Väinö ei tietenkään jätä rakasta rottaansa kotiin Kanarian saarten loman ajaksi.
Väinön vanhemmat eivät ole kovinkaan mielissään salamatkustajasta, mutta tehty mikä tehty. Rotta nauttii rantalomasta täysin siemauksin, ja tutustuu Väinön kanssa uusiin tuttaviin, mm. viehättävään tyttörotta Rositaan…

Ojala, Anu: Rautakavio

Mäkipää, Jari: Etsivätoimisto Hurrikaani ja kadonneet kortit tai muu sarjan kirja

Kun Pihlakylän koulun ystävänpäiväkortit katoavat juuri ennen ystävänpäivää, ja koulun vahtimestaria syytetään tapauksesta, on Hurrikaanin ryhdyttävä töihin. Jesse ja Jenni selvittävät ystävänpäiväkorttien arvoitusta ja koettavat puhdistaa vahtimestarin, Karoliinan isän maineen. Jessellä tosin on omiakin syitä löytää kadonneet kortit, niiden joukossa on eräs sievä sydänkortti, jossa lukee Hyvää ystävänpäivää… jos haluat tietää kenelle, lue kirja!

Brezina, Thomas: Susimetsän salaisuus tai muu Seitsemän tassua ja Penny –sarjan kirja

Ambjorsen, Ingvar: Toraisat toverit tai Rin-Tin-Tei –sedän perintö

Samson ja Roberto omistavat rauhallisen täysihoitola Vuonoväikkeen. Asukkaat ovat hyvin käyttäytyviä ja hiljaisia (yhtä kalkkunaa lukuun ottamatta). Kun omistajat saavat kuulla, että rockbändi Toraisat Toverit aikoo majoittua heidän täysihoitolaansa, alkaa paniikki kohota. Punkkarivarikset ovat tunnettuja hotellihuoneiden perinpohjaisesta hajottamisesta, televisiot heitetään ikkunasta ulos ja kaikki huonekalut rikotaan. Miten rauhallisen Vuononväikkeen käy? Jäävätkö seinät pystyyn ja yhtään televisiota ehjäksi Toraisten Toverien jäljiltä?

KIRJAVINKIT 5. LUOKKA
Colfer, Eoin: Artemis Fowl ja ikuisuuskoodi tai muu sarjan kirja
 

Unenge, Johan: Pontus skeittaa korkeuksiin

Tukholmalaisen 13-vuotiaan Pontuksen koko elämä pyörii rullalaudan ympärillä. Kaiken vapaa-aikansa hän viettää skeittaillen, hän harjoittelee loputtomiin erilaisia ollieita ja muita trikkejä. Pontus ja kaverit rakentavat itselleen hienon rampin jätemateriaaleista, vaikka ehdottomasti kaikkein cooleinta on lasketella alas kuusikerroksisesta parkkitalosta. Se on coolia, mutta vaarallista ja ehdottomasti kiellettyä. Pontuksen mielen valtaa kuitenkin aivan uusi asia: hän törmää sattumalta söpöön Jennyyn, joka on kotoisin Helenelundista. Mutta miten hän voisi tavata tytön uudelleen?

Hoeye, Michael: Esirippu aukeaa tai muu sarjan kirja

Kelloseppähiiri Hermux Tantamoq ei väliä jännityksestä tai seikkailuista, hänelle riittävää jännitystä elämään tuo katkenneen kellonvieterin varovainen oikaiseminen pienen pienillä pinseteillä. Hermux joutuu kuitenkin seikkailuun jo kolmannen kerran, kun Pinchesterin varieteeteatterin johtaja pyytää Hermouxin apua. Entä miten etenee romanssi seikkailijatar-lentäjä Linkan kanssa?

 

Kalliola, Iiris: Kiireestä kantapäähän: ihmeellinen ihminen (tietokirja)

Tätä on kaivattu! Kirja tutustuttaa ihmiskehon ihmeisiin niin nuoren kuin hieman vanhemmankin lukijansa. Ihminen käydään läpi kokonaan hiuksista hermostoon, lihaksiin ja luustoon. Tutuiksi tulevat eri elinten toiminnot, hikoilu ja punastuminen sekä ympäristön vaikutus niihin. Hauskasti kerrotaan myös elimistön vertauskuvallisista merkityksistä: Silmä on suossa, ovessa ja villaneuleessa - ellei lähde juoksemaan. Se on tyynenä keskuksena myrskyssä ja lähteessä siitä peilataan. Kirja kertoo ihmisestä kiireestä kantapäähän ja kiintoisia asioita myös muiden eläinten elimistöistä. Lukijan seurana ihmisruumiin hienouksiin tutustuvat Eetu, Roosa, koira Tessa ja varis Koponen.

Crossley-Holland, Kevin: Arthur: Rajaseudun kuningas

McCaughrean, Geraldine: Juna seis!

On vuosi 1893. Uudisravaajat ovat rakentamassa pientä Firenzen kaupunkia, mutta suututtavat rautatiejohtajan. Johtaja kostaa kaupunkilaisille: ohi menevä juna ei enää pysähdy kaupungissa. Tieto on melkein kuolinisku koko kaupungille, toivuttuaan kaupunkilaiset alkavat miettiä keinoja junan pysäyttämiseksi. Julistetaan kilpailu, parhaan junanpysäyttämisidean keksijä nimetään sheriffiksi.

Kuihtuuko Firenze ilman junan tuomia tavaroita ja matkustajia?
 

Naurava kummitus

Millaisia kummitustarinoita kerrotaan Islannissa, Grönlannissa, Färsaarilla, Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja saamelaisten parissa? Kummitus saattaa olla erakko, qivittoq, joka häpeästä, vihasta tai surusta on hylännyt läheisensä ja elää yksin autiomaassa yliluonnolliset voimat apunaan, tai se voi olla mustapukuinen nainen laivan kannella. Kummitusten kanssa voi joutua tekemisiin myös vanhoilla hautausmailla ja vanhoissa taloissa, mutta myös hyvin yllättävissä paikoissa, vaikkapa koulussa, pellolla tai jäätikön varjossa.

Laulajainen, Leena: Aia tai muu Joot-sarjan kirja

Aia on syntymästään saakka tiennyt olevansa erilainen ja ulkopuolinen. Hänen äitinsäkään ei hyväksy tummaa Aiaa vaaleiden joottien joukkoon, vaan kohtelee tytärtään tylysti. Aia muistuttaa äitiään nuoruuden virheestä, jonka seurausta Aia on. Aian isä on ollut julma bolgihallitsija. Aian isoäiti saa kuulla lapsenlapsensa olemassaolosta ja pyytää Aian luokseen. Matka on pitkä ja vaarallinen, ja perillä Aia joutuu juonitteluiden kohteeksi. Miten yksinäinen nuori tyttö pärjää vallankumousta suunnittelevien pettureiden keskellä?
 

Madonluvut: matemaattisia sekoiluja (tietokirja)

Matikkako vaikeaa tai tylsää?? Ei ikinä! Kirjan tarinat vievät milloin ulkoavaruuteen, milloin Amazonin viidakoihin seikkailija Veikko Nousiaisen mukana. Tarinan lomassa voit verrytellä aivojasi laskutehtävillä, jotka liittyvät tarinaan aivan olennaisesti... Mukana myös varoittava kertomus syntymäpäiväkakun tekemisestä, tarinan ohjetta EI kannata kokeilla kotona!

Ibbotson, Eva: Kazanin tähti tai Virta vie viidakkoon

Wieniläisen orpotyttö Annikan elämä kolmen professorin luona on kerrassaan mukavaa mutta tavallista. Annika on aina haaveillut siitä, että hänen oikea äitinsä tulee hakemaan Annikaa luokseen. Kun äiti eräänä iltapäivänä ilmestyy, muuttuu Annikan maailma kertaheitolla, mutta ei suinkaan hänen haaveidensa mukaisesti. Annikan uskollisia ystäviä ja kolmea hajamielistä professoria tarvitaan ennen kuin asiat järjestyvät…
Ingalls Wilder, Laura: Pieni talo suuressa metsässä tai muu sarjan kirja
Nuotio, Eppu: Kuunsulka tai Unienvaihtaja

Unienvaihtaja: Aalto ja Myrsky viettävät kesää Myrskyn kummitädin, taiteilija Kirsikan luona. Oikeasti heidän nimensä ovat Anna-Leena ja Marleena, mutta oikein hyvät ystävät osaavat antaa toisilleen paremmin kuvaavat nimet.
Kirsikan tulevan taidenäyttelyn taulujen aiheet ovat merkillisen lähellä tyttöjen unia. Kirsikka esitteleekin veistoksensa Unienvaihtajan , joka saa aikaan unien virtaamisen läheisten ihmisten välillä. Miten tyttöjen ja Kirsikan unet, muistot ja toiveet sulavat toisiinsa kesän aikana? Mitä kaikkea Aallon ja Myrskyn elämästä Kirsikka saa maalattua tauluihinsa?

Kuunsulka: Aallon ja Myrskyn ystävyyteen ilmestyy ensimmäisiä säröjä: Aalto harjoittelee sirkusesitystä joka päivä ja Myrsky puolestaan viettää merkillisen paljon aikaa erään Olegin kanssa. Myrskyn isän työpaikalla Eläinmuseossa avataan näyttely myyttisistä eläimistä, ja eräs paketti onkin normaalia arvoituksellisempi…

Hussey, Charmian: Salaisuuksien laakso

Orpopoika Stephen perii setänsä kartanon. Se kuulostaa hienolta, mutta perillä Stephenille paljastuu että kartano on hylätty ja hiljainen. Ketään ei näy, ja kuitenkin Stehenillä on tunne että joku tarkkailee häntä... Entä kuka tai mikä ääntelee metsässä iltaisin vuump, vuump?
Jansson, Tove: Nuuskamuikkusen mietekirja tai Muumipapan mietekirja tai Pikku Myyn mietekirja tai Saako pannukakulla istua

Heikkinen, Karo: Sirpale

Uudessa koulussa on Emmin mielestä pelkästään ihan kamalaa. Miksi piti muuttaa, uusi kotitalokin on paljon rumempi kuin entinen koti. Luokassa on pari suosittua tyttöä, jotka ottavat Emmin kaverikseen, mutta ystävyyteen liittyy ehtoja…

Dunmore, Helen: Ingo, meren kansa tai Ingo - vuorovetten vartija

Perttula, Pirkko-Liisa: Kelvoton koululainen järjestää kemut tai muu sarjan kirja (tietokirja)

Juhlimaan! Kirja sisältää valtavasti mainioita ohjeita, kuinka voit järjestää HYVÄT bileet ja pitää hauskaa ystäviesi kanssa. Tee ensin biletesti, josta näet millainen super-hyperbilekiitäjä olet ja sitten vain toimeen. Tarjoilut, ohjelma, juhlan aiheet, koristelut ja paljon muuta hauskaa. Tiesitkö entuudestaan, miten valmistetaan vaikkapa Halloween-juhliin kummituksen räkää, ryömiviä matoja tai homemössöä??

 

Itkonen, Jukka: Rinkeli ronkeli (runokirja)

Kirja on täynnä kummia otuksia, rimelikkejä ja muuta merkillistä. Miten olet voinut tulla tähän asti toimeen ilman traktorimiehen kehtolaulua? Kauhujen talokin on mukana: "kauhujen talon portailla on kivinen jalkapallo, tervalla töhritty haitari ja haiseva homeinen kallo... Kauhujen talon kellari on kaikkein kamalin paikka..." Mitä kauhujen talon kellarissa piilee? Tutustu kirjaan niin tiedät.

 

Uskali, Marika: Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu

Pietari on sankariainesta - ainakin omasta mielestään. Pietarilla ja nirppanokka-Nellalla ei ole oikeastaan mitään yhteistä. Heitä yhdistää vain tieto siitä, kuka tekee kaikki ilkiteot lähikulmilla: Leevi Suominen, kulmakunnan kauhu. Kun Nellan kodin parveke spraymaalataan, kohdistuvat kaikkien katseet heti Leeviin. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä päälle päin näyttää...

Marttinen, Tittamari: Jojo ja yllätyslahjat tai muu Vihreä Varis-sarjan kirja (ei sama kuin edellisvuosina luettu)

Juulian ja Onnin ukki on tainnut tulla vanhuudenhöperöksi: lahjapaketeissa lapsenlapsille ei olekaan maastopyörä tai kamera vaan vanha valokuvakirja Juulialle ja KYMMENEN ERIVÄRISTÄ HUULIPUNAA Onnille!! Onneksi ukki ei ole sekaisin, vaan sekaisin ovat pakettikortit: Onni ja Juulia ovat saaneet muille tarkoitetut lahjat, ja heidän pakettinsa ovat jossain muiden ihmisten postiluukuissa. Miten saada oikeat lahjat takaisin? Juulia, Onni, Juho ja Oona eli JOJO lähtevät selvittämään pakettisotkuja.

 

Vuorio, Maria: Ison kiven juureen (runokirja)

Etanan muistilistassa on seuraavat asiat:
- muista venytellä
- ole jämäkkä
- erotu eduksesi (mutta älä linnuille, myyrille ja matelijoille)

Jos haluat tutustua suureen mölyeläimeen tai päättäväiseen puluun, tartu tähän kirjaan!

Lawrence, Caroline: Pompejin merirosvot tai muu sarjan kirja

On vuosi 79 jälkeen ajanlaskun alun, ja Pompejin kaupunki on tuhoutunut valtavassa tulivuorenpurkauksessa. Ystävykset Flavia, Nubia, Lupus ja Jonatan ovat selvinneet luonnonmullistuksesta vain huomatakseen olevansa seuraavan arvoituksen äärellä. Sekasortoisessa kaupungissa katoaa lapsia, nelikko lähtee selvittämään katoamisia ja joutuu itsekin hengenvaaraan…

Jännityssarja neljästä nuoresta Rooman vallan ajalla! Aikaisemmin sarjassa ovat ilmestyneet kirjat Ostian koirat ja Vesuviuksen salaisuudet.
 

Arnold, Nick: Karmea totuus maailmankaikkeudesta tai muu sarjan kirja (tietokirja)

Verta, luita ja suolenpätkiä... Ötököiden olympialaiset... Pölypunkkien perheonnea... Karmea totuus -sarja ei säästä lukijaansa karmaisevilta yksityiskohdilta. Kirjassa käydään läpi melko lailla kaikki maailmankaikkeuden asiat suuruusjärjestyksessä.Kaimio, Tuire: Eläinnäyttelijöitä (tietokirja)
 

Tiihonen, Ilpo: Jees ketsuppia (runokirja)

Jo melkein legendaarinen tarina levottomasta lehmästä, opas Helsingissä eksymiseen tai outo mummu Outokummusta... Jees ketsuppia -kirjan runojen lukeminen on melkein kuin kävisi huvipuistossa: hurjaa kieputusta, pyöritystä, ravistusta ja heilutusta. Eikä tarvitse poistua kotoaan!

Marttinen, Tittamari: Viivi Pusu ja kaverikaruselli tai muu sarjan kirja

Viivin luokan bestisasiat ovat menneet sekaisin, Viivin bestis Pinja kaveeraa nykyisin Julian kanssa. Väärinkäsityksiä ja ristiinsopimisia riittää, selviääkö Viiville kuka on hänen bestiksensä ja onko Tuomas kaveri vai poikakaveri? Sotkua lisäävät vielä Viivin äidin aikomukset hankkia poikaystävä ja Älynystyröiden olympialaiset, joihin Viivikin on lupautunut.

KIRJAVINKIT 6. LUOKKA

Allende, Isabel: Pygmien metsä tai muu sarjan kirja

Savannien ja sademetsien kesyttömässä Afrikassa julmin peto ei vaanikaan viidakossa. Alex ja Nadia matkustavat elefanttisafarille Keniaan, mutta päätyvätkin pieneen, syrjäiseen kylään keskelle suoaluetta. Ngouben kyläläiset on alistettu orjiksi: hirmuvaltaa pitävät kaikkivoipa kuningas Kosongo, julma komentaja Mbembele sekä kaamea velho Sombe. Läheisen metsän rauhaarakastavat pygmit on pakotettu metsästämään elefantteja kuninkaalle. Nuoret päättävät ryhtyä taisteluun kylän vapauttamiseksi. Alkaa huima ja vaarallinen seikkailu, johon kietoutuvat niin viidakon eläimet, pygmien esi-isien henget kuin viisas ja peloton Nana-Asante, kylän syrjäytetty kuningatar…
Horowitz, Anthony: Alex Rider & Stormbreaker tai muu sarjan kirja

Paver, Michelle: Suden veli tai muu sarjan kirja

Torak joutuu todistamaan oman isänsä kuolemaa, kun hurjistunut karhu hyökkää heidän kimppuunsa. Isä ehtii kertoa Torakille ennen kuolemaansa mitä Torakin on tehtävä: hänen on etsittävä Maailmanhengen vuori. Yksinäinen ja tietämätön Torak lähtee epätoivoiselle etsintäretkelle ja saa matkalla toverikseen orvon sudenpennun. Matkalla Torak huomaa itsestään aivan uusia ominaisuuksia, ja myös isästä paljastuu merkillisiä seikkoja… Kirja aloittaa huikean jännittävän fantasiasarjan, joka sijoittuu kuuden tuhannen vuoden taakse esihistoriaan.

Timantinmetsästäjä: luovan kirjoittamisen opas tai Sininen kynä (tietokirja)

Tiainen, Marja-Leena: Alex ja pelon aika

14-vuotias Alexander Sylvanov asuu maassa, jossa poljetaan ihmisoikeuksia. Alexin isä Anton on vallanpitäjien mustalla listalla, ja myös isoveli Zaza on sekaantunut politiikkaan. Alexin elämä on kuitenkin turvallisissa uomissa aina siihen päivään asti, kun Plataanikaupungissa räjähtää tuhoisa pommi. Isoveli Zaza lähtee karkuun, ja turvallisuuspoliisi pidättää Antonin. Alex on järkyttynyt ja peloissaan. Eivät kai isä ja veli mitään terroristeja sentään ole? Sattuma tai kohtalo riepottelee Alexia monen mutkan kautta Suomeen. Kirja on sarjan ensimmäinen osa.

 

Dahl, Roald: Tautisia tarinoita tai Riimihärkää muusilla (runokirja)

Jos olet jo kyllästynyt perinteisiin satuihin, tässä niistä tuoreemmat versiot... Kultakutrin alussa varoitetaan: "Tää tuttu ruma tarina ei saisi ilmestyä kirjana". Kultakutri ja viisi muuta satua ilman sievistelyä, verta hyytävän hauskoina versioina.

Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku prinssi
 

Päässä tuulee ja ajatuksia sataa (runokirja)

Aforismeja ja ajatuksia lähes kaikesta: nuoruudesta ja vanhemmista, ystävyydestä, pelosta tai ihan mistä vain.
On parempi tuhlata nuoruutensa kuin jättää se käyttämättä (Georges Courteline)
- Aku-setä, onko sinulla harvinaisia rahoja? - Jos minulla on rahoja, ne ovat harvinaisia (Aku Ankka)

Shan, Darren: Vampyyrivuori tai muu sarjan kirja

Koulupojan elämän hylännyt puolivampyyri Darren Shan jatkaa vaellustaan yön pimeydessä. Hänen holhoojansa, vampyyri Larten Crepsley aikoo viedä Darrenin esiteltäväksi vampyyriprinsseille Vampyyrivuorella. Prinssit eivät pidä Lartenin ratkaisusta ottaa Darren oppipojakseen, ja todistaakseen kelvollisuutensa Darren joutuu elämänsä suurimman koetuksen eteen…
 

 

Wynne Jones, Diana: Liikkuva linna tai Leijuva linna tai Rönsyilevä talo

Hattukaupan Sophie Hatter on kolmesta sisaresta vanhin, ja kohtalo sanelee, että hänen on turha toivoa menestystä elämässään. Kauppaan ilmestyy mahtava noita, joka loitsullaan muuttaa Sophien 90-vuotiaaksi mummoksi. Sophie jättää työnsä ja rupeaa kiertolaiseksi. Viluissaan hän kolkuttaa kaupungin laidalle ilmestyneen liikkuvan linnan oveen, vaikka linnan valtiaan, velho Howlin, huhutaan syövän nuorten tyttöjen sydämiä. Vaan mitäpä pelättävää vanhalla Sophiella olisi? Uuden ikänsä tuomalla itsevarmuudella Sophie saa yösijan. Linnaa liikuttava tulidemoni Calcifer tarjoaa viekkaasti apuaan loitsun purkamisessa, jos Sophie vuorostaan lupaa vapauttaa demonin Howlin kanssa solmitusta sopimuksesta. Ratkoessaan Calciferin sopimuksen arvoitusta siivooja-Sophie nuuskii linnan saloja ja tutustuu sen ulko-oven takaisiin vaihteleviin maisemiin. Kauanko turhamainen nuori velho sietää omapäistä taloudenhoitajaansa?

Daniels, Lucy: Kissoja keittiössä tai muu Eläinten arkki –sarjan kirja

13-vuotias Mandy Hope on elänyt eläinten keskellä koko ikänsä, koska hänen vanhemmillaan on pieneläinklinikka. Mandyn eläin- ja ihmistuntemus joutuvat kovalle koetukselle, kun koulun liepeillä kuljeskeleva kissa päättää synnyttää pentunsa kissoja vihaavan talkkarin keittiön pyykkikoriin…

Nordström, Gunnar: Valmiina loppuotteluun tai muu Suuntana NHL-sarjan kirja

Adamin ensimmäinen kausi Seattlen NHL-joukkueessa on ollut uskomaton, ja hän kaipaakin jo kesälomalle perheen, kavereiden ja kalastuksen pariin. Ennen hyvin ansaittua lomaa Adamilla on edessään kuitenkin vielä yksi koitos: hän luistelee jäälle MM-loppuottelussa.

Ende, Michael: Momo tai Tarina vailla loppua

Ajattele, kuinka paljon aikaa voisi säästää jos lopettaisit kaikki turhat puuhat kuten nauramisen, ystävien kanssa juttelemisen, haaveilun ja isovanhempien auttamisen! Harmaat herrat ovat keksineet maailman nerokkaimman liikeidean, aikapankin. Ihmiset säästävät aikaa ja luulevat saavansa sen pankista takaisin korkojen kanssa. Kukaan ei tiedä, ettei harmailla herroilla ole aikomustakaan palauttaa ihmisiltä saatua aikaa.

Ainoa, joka ei mene mukaan ajan säästöön on Momo. Momolla on aina aikaa ystäville, heidän huoliensa kuuntelemiseen tai heidän kanssaan nauramiseen. Tyttö, jolla on tarpeeksi aikaa, on kirjaimellisesti myrkkyä harmaille herroille. Heidän on joko voitettava Momo puolelleen tai päästävä tästä eroon.

Hiaasen, Carl: Löyhkä tai Hu-huu

Noahin aktivisti-isän suunnitelma lähirantaa saastuttavan kasinolaivan upottamisesta epäonnistuu. Niinpä Noah päättää ottaa itse ohjat käsiinsä. Apua ja vastuksia löytyy odottamattomilta tahoilta, ja pian on koossa löyhkäävä keitos konnia, sankareita ja seikkailua.

Lastenkirja aikansa kuvastimena (tietokirja)

Olsson, Sören: Zeina, Nalle ja rakkaus tai muu sarjan kirja

Kolmetoistavuotiaan elämä ei ole yhtä päivänpaistetta, väliin mahtuu myös 100-prosenttisen synkkiä päiviä jolloin kaikki menee pieleen eikä elämä voi mitenkään jatkua. Seiskaluokan kevään aikana suomenruotsalainen Nalle ja libanonilaisruotsalainen Zeina alkavat nähdä toisensa uusin silmin (vaaleanpunaisten lasien läpi), ja pian tekstiviestit alkavat sinkoilla nuorten välillä. Päättyykö Zeinan ja Nallen tarina onnellisesti, niin kuin saduissa? Vai onko tosielämä vähemmän hohdokasta?

 

Itkonen, Jukka: Kuutanssi - runoja kasvaville (runokirja)

Vuodenkiertoon kuuluu kevät, kesä, syksy, talvi ja kuutanssi. Kirjan runot maalaavat maisemia ja soivat milloin bluesina ja milloin rokck'n'rollina. Tekstit sopivat kaikille, joilla on joskus haikea mieli tai levoton olo.

Pratchett, Terry: Tähtihattu tai muu kirjailijan kirja

Yksitoistavuotiaan Tiffany Särkysen on aika lähteä pois kotinurkista noitakoulutukseen taipaleiden taakse. Perillä odottaa monenlaista yllättävää. Esimerkiksi emäntiä on kaksin kappalein: näkyvä ja näkymätön. Ja sitten on olento nimeltä Oswald, joka siivoaa neuroottisesti kaikkien jäljet.. ja tottahan kannoilla roikkuvat edelleen myös ne kummat pikkumiehet, joiden jutuista ei tahdo saada mitään tolkkua. Omituisen väen keskellä Tiffanyn on opittava erityisesti yksi asia, jotta hän voisi tulla noidaksi: hän ei saa jättää kehoaan hetkeksikään vartiotta, sillä pahoja voimia kärkkyy jatkuvasti valmiina hyppäämään Tiffanyn nahkoihin. Tähtihattu on jatkoa kirjaan Vapaat pikkumiehet.

Wilson, Jacqueline: Tatuoitu äiti tai muu saman tekijän kirja (ei helppolukuiset kirjat)

Kymmenvuotiaan Dolin ja 13-vuotiaan Starin äiti Marigold on tyttöjen mielestä maailman kaunein äiti. Aivan tavallinen äiti Marigold ei ainakaan ole: hänen ihonsa on täyteen tatuoitu, välillä hän leipoo kymmeniä kakkuja ja väliin taas makaa peittojen alla koko päivän. Äidin erityislaatuisuus lisääntyy, ja tyttöjen on mietittävä miten selvitä arkipäivästä toiseen. Kun Star muuttaa pois kotoa, joutuu Dol vastuuseen äidistä. Voiko 10-vuotias pitää huolta 33-vuotiaasta?

 

Parkkola, Seita: Viima

"Minä olen Viima ja kaksitoista. Ei yhtään hullumpi ikä. Ja silti se voi olla pahinta mitä pojalle tapahtuu. Pahempaa kuin joutua elinrosvojen sieppaamaksi tai jäädä ikuiseen jälki-istuntoon. Olla kaksitoista on kahdeksan auton ketjukolari. Tämä on minun tarinani. Se on myös tarina Intiasta, joka on tyttö, ei maa tai maanosa, ja tehtaasta, joka oli ensin sairaala ja jossa sitten myöhemmin valmistettiin keksejä. Nyt se on autio. Minä en ole paha poika. Mutta en minä hyväkään ole...
Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi."

Kuronen, Kirsti: Vili Voipio tai muu sarjan kirja

Miksi Vili Voipio ei päässyt likkojen Top 5 -listalle? Hänhän on sentään rento tyyppi, luokan paras breikkaaja ja tuleva kirjailija. Vili on ihan millihivenen kitkerä, sillä hänen paras kaverinsa Arttu nousi kirkkaasti kärkeen, mutta kaikki luokan likat ovatkin lätkässä Arttuun. Arttu sai plussia Nippeli-siskostaankin, joka on aivan järkky pakkaus ja häpäissyt Artun ja Vilin monet kerrat.

No, 12-vuotiaan nuorenmiehen elämässä ongelmia riittää, jos Aadakin antaa pisteet toisille jäbille, ja äiti imee vaikutteita kasvatusoppaista ja kirjoittaa sieluntuskarunoutta.
 

Höjer, Dan: Pusu, purkka & puucee – kaikella on historia (tietokirja)

Historiaa, jota et oppikirjoista löydä... Milloin alettiin käyttää alushousuja? Mitä entisaikojen ihmiset jauhoivat ennen kuin oli purukumia? Kirjassa pengotaan tuttujen, mutta silti niin tuntemattomien arkiasioiden historiaa.

 

Barker, Clive: Abarat

Chickentown on maailman tylsin pikkukaupunki. Tylsässä kaupungissa elävä tylsistynyt Candy Quackenbush saa oppia kantapään kautta, että on oltava tarkka siinä mitä toivoo... Candy toivoo nimittäin muutosta elämäänsä, ja sen hän totisesti saakin! Chickentown on syvällä sisämaassa tuhansien kilometrien päässä lähimmästä merestä, kuitenkin Candy huuhtoutuu valtavan aallon mukana Abarat-nimiseen maailmaan. Abaratissa kaikki on toisin: maailma koostuu 25 saaresta, joista jokaisella eletään yhtä tiettyä kellonaikaa jatkuvasti. On ikuisen keskiyön pelottava saari, aamuhämärän saari ja keskipäivän saari. Abaratissa jokainen vastaantulija on erilaista rotua, osalla ei ole ihmisen kanssa mitää yhteisiä ominaisuuksia.

Vaikka Abarat on outo ja ihmeellinen, selviää Candylle pian että hän on ollut siellä ennenkin... Hän saa uskollisia ystäviä, jotka ovatkin tarpeen taistellessa keskiyön valtiasta Christoffer Kalmaa vastaan.

Huiman mielikuvituksellisen fatntasiasarjan toisen osan nimi on Lumon päivät, sodan yöt.

Reeve, Philip: Tuhon aikakirja tai muu Kadotettu manner -sarjan kirja
Dickins, Rosie: Taideseikkailu: Faraoiden haudoista virtuaalimaailmaan (tietokirja)